Sök och boka hotell i Dubai

Vi Garanterar de lägsta priserna. Över 50 000 hotell världen över.
Boka nu & Spara upp till 70% !!

Incheckning:
Utcheckning:

Dubai historia


Dubai historia. Området där emiratet Dubai idag ligger har en lång och spännande historia. Om du tänkt besöka Dubai så är det alltid en god idé att läsa på emiratet. År 1833 grundades emiratet Dubai då ätten Al Maktoum, med sina följeslagare, slog sig vid fiskebyn Bur Duabi, på den västra sidan av Dubaiviken. Under en tid ingick Dubai i det brittiska protektoratet Trucial States, eller Trucial Oman som det också kallas. I början av förra seklet så höjde Shahen av Persien sina hamntullar. Samtidigt så avskaffade härskarna i Dubai sina och mark, för en hel stadsdel, uppläts år iranska handelsmän.

Under 1960-talet upptäcktes olja i regionen. Även om intäkterna från olja har varit tämligen blygsamma i Dubai, jämfört med andra arabländer, så möjliggjordes en hel del investeringar. Bland annat byggdes nya hamnar och en flygplats. Dubai kunde därmed befästa sin historiska ställning som en ledande handelsstad. Mellan 1968 till 1975 räknar man med att Dubai ökade sitt invånarantal med över 300 procent. De flesta av dessa nya invånare kom från Indien och Pakistan.

Ett viktigt år i Dubais historia var 1971. Då avvecklades nämligen Trucial Oman och Förenade Arabemiraten bildades. Totalt ingår sju emirat i federationen. Emiratet Abu Dhabi innehar president- och ÖB-posterna, och Dubai vicepresident- och premiärministerposterna.
Om den förislamiska kulturen i området där Dubai nu ligger är mycket lite känt. Vad man vet är dock att det området har en plats för handel under historien, där öst och väst har mötts.  Många köpmän, från framför allt Indien, slog sig tidigt ner i området.

Fram till 1930-talet var Dubai berömt för sin pärlexport. Men i och med Första Världskriget och depressionen på 1920-talet så skadades den näringsgren. En konsekvens av detta var att många människor valde att flytta från Dubai, till andra delar av den persiska gulfen.

Ytterligare ett viktigt årtal i historien för Dubai var 1947, då en dispyt om gränsdragning mellan Dubai och grannen Abu Dhabi eskalerade till ett krig. Även om konflikten lugnade ner sig tämligen snabbt, så är det inte de enda gången i historien som de råkat i luven på varandra. Trots att Förenade Arabemiraten bildade 1971 fortsatte bråken om gränsdragningen ända fram till 1979, då man nådde en kompromiss.
1950-talet var ett mycket viktigt decennium i Dubais historia. Det var nämligen först då som invånarna fick tillgång till elektricitet och telefon. Detta då britterna flyttade sina lokala administrationskontor från Sharjah till Dubai. Gulfkriget år 1990 hade en mycket stor påverkan på Dubai. Beroende på den poliskt osäkra situationen i regionen så var det många som plockade ut sina pengar från bankerna. Men under 1990-talet så ändrades denna situation. Många handelsbolag, från bland annat Kuwait och Bahrain, flyttade sina tillgångar till Dubai.
Idag är Dubai ett mycket expansivt område och federationens största stad, tillika ett kommersiellt centrum. Överallt byggs det nya skyskrapor. Dubai har också kommit att bli berömt för sina många konstgjorda öar. Du kan flyga till Dubai från Stockholm Arlanda, Oslo Gardemoen och Köpenhamn Kastrup.